середу, 9 грудня 2015 р.

Теплові помпи вступили в змагання технологій обігрівання будівель

Різні об’єкти (житлові будинки, комерційні будинки, офіси, торгівельні центри, готелі, комунальні будівлі (школи, дитячі садочки), заводи мають різні підходи для їхнього обігрівання:
-         для житлового будинку тепло і гаряче водопостачання повинні бути найдешевшими і безпечними;
-         в готелях є системи обігрівання та охолодження, тут потрібне відповідне забезпечення температури в частині SPA, нагрівання води в басейні чи охолодження кухонних приміщень;
-         для заводських об’єктів з однієї сторони треба обігріти або охолодити офіси і забезпечити велику кількість гарячої води на технологічні потреби, а з іншої сторони часто в процесі виробництва маємо надлишок тепла, яке можна використати.
Рішенням, завдяки якому можемо ефективно розпоряджатися енергією, є теплова помпа.
Для прикладу  реалізації можна взяти досвід готелю Andreovia, який виконує функції готелю, місце для організації весіль, хрестин чи фірмових вечірок.  В цьому готелі для обігрівання та охолодження запроектували дві теплові помпи тепла DHP-R, агрегат льодової води і резервний конденсаційний газовий котел.
Площа готелю 1600 м2. В партері розміщено ресторан, кухню, конференційно-бальний зал, приміщення обслуги. На першому поверсі є 18 номерів на 2-3 особи і малий конференц-зал.   
Підчас першого року встановлено теплові помпи, які повністю забезпечили обігрівання та охолодження. Інвестор не закуповував і, напевно, не буде встановлювати агрегат льодової води і конденсаційний котел, адже обєкт повністю реалізував всі потреби без цього обладнання.

У випадку цього готелю варто звернути увагу на спосіб реалізації охолодження. Застосовано тут два варіанти охолодження – пасивне та активне. Джерелом холоду є нижнє джерело тепла, виконане на базі скважин і грунтових зондів. Коли температура нижнього джерела є нижчою, ніж потрібна температура для охолодження, система вимикає компресор – вмикаються тільки циркуляційні насоси. Коли такої можливості немає, вмикаються компресори, але і в цьому випадку охолодження відбувається з вищою ефективністю, принаймі на 30%, ніж в традиційних агрегатах льодової води. Додатковою функцією використовуваних теплових помп є можливість використання скидного тепла для нагрівання гарячої води. Є можливість «перекидати» тепло з однієї частини будинку до іншої.  
Інший досвід має готель Bulwar, який поєднав будівлю-пам’ятку з новим будинком. Викорстано 5 теплових помп DHP-R потужністю 42 кВт кожна. Тепло отримується з 18 скважин по 182 метрів кожна, розміщених в межах доріг і доріжок.
Взимку грунтове тепло використовується для обігрівання, а влітку тепло з будинку підіграває грунт. Цей варіант кліматизації значно понижує кошти інсталяції. Система охолодження спочатку працює на пасивному режимі, а поті вмикаються компресори. Гаряча вода виробляється за два етапи і накопичується в двох баках-акумуляторах, що дає можливість отримувати 55-60°C. Початкове нагрівання відбувається в конденсаторах, а необхідна температура отримується гарячим фреоном, який «відбирається» від компресорів. Додатково використовуються сонячні колектори, які нагрівають гарячу воду та збільшують температуру грунту. Каскадне поєднання теплових помп забезпечує гарантовану передачу тепла для всіх систем (обігрівання, охолодження та нагрівання гарячої води). Системами передачі тепла є теплі підлоги, радіатори і плити нагрівання-охолодження.
Готель працює з 2008 року і є повністю забезпечений теплом і холодом.

Василь Прусак,  aomcstei@gmail.com
Тренінговий центр енергозберігаючих технологій ПП «Еко-СТ»

За матеріалами сайту instalator

Немає коментарів:

Дописати коментар