середу, 7 жовтня 2015 р.

В 2050 році 80% тепла буде вироблятися тепловими помпами



Тенденції розвитку теплових помп до 2050 року

Завершився IV Конгрес Польської Організації Розвитку Технології Теплових Помп, на якому озвучені деякі погляди на перспективні системи обігрівання.
            Цікавим фактом є те, що на технічному Форумі відзначили пам’ятною статуеткою не технічного працівника, а пропагандиста теплових помп, який це робить на телебаченні - Tomasza Zubilewicza.
            Гостем Форуму був професор Hans-Martin Henning з Інституту Fraunhofera ISE. Його презентація показала роботу науковців над  моделлю енергетичної системи (генерація тепла та електрики), яка може забезпечити необхідний рівень викидів СО2 з оптимальними коштами трансформації енергії.
            Моделювання ситуації з забезпеченням енергією показало, що безпечною для людства може бути ситуація з домінуванням відновлювальних джерел енергії (ВДЕ). Розрахунки показали, що з врахуванням термінів роботи обладнання, такі системи є фінансово конкуренційними. Вже в 2050 році може бути період, коли виробництвом тепла будуть займатися на 80% теплові помпи (електричні та газові). Інших 20% тепла будуть забезпечувати тепломережі.
            Теплові помпи повинні стати зайняти центральне місце при вирішенні таких напрямків: енергетична безпека, інтегрований європейський енергоринок, енергетична ефективність, наукові дослідження.
            Польща через два роки перейде на нові стандарти енергоефективності будинків і систем обігрівання. Представник Вроцлавської Політехніки Piotr Jadwiszczak надав інформацію про системи застосування теплових помп з сонячними фотоелектричними панелями, які забезпечать концепцію «нульового будинку» за стандартом WT2021.
            Розширюється спектр організацій, які об’єднані в Товариство PORT PC (проектанти, архітектори, інсталятори, виконавці) – саме вони розробляють «Дорожню Карту Розвитку Тепла з ВДЕ до 2030» - дороговказ для галузі і для держави, створений не за допомогою держави, а активними пропагандистами цього напрямку розвитку.

Опрацював Василь Прусак
aomcstei@gmail.com 068-1354711; 050-5938690

Немає коментарів:

Дописати коментар