суботу, 3 жовтня 2015 р.

Діюче обігрівання на теплових помпах «повітря-вода»



Діюче обігрівання на теплових помпах «повітря-вода»

Приклади з України та Польщі

Готель

В готелі з площею обігрівання 1800 м2 використовують 4 теплові помпи по 20 кВт.

Рішення про такий спосіб обігрівання було прийнято при виконанні термомодернізації будинку, в ході якої провели утеплення стін та замінили вікна. До цього ремонту тут існувала котельня з двома котлами.
Власники готелю підрахували, що для досягнення економії поточних коштів на систему обігрівання і покращення екологічних показників на території готелю доцільно поставити теплові помпи «повітря-вода».
Загальна потужність теплових помп  80 кВт і вони працюють з двома теплообмінниками гарячої води і баком-акумулятором на 1000 літрів.
Після монтування даної системи в липні 2013 року суттєво зменшились кошти на обігрівання та на приготування гарячої води. Система встановлена в Głowno (біля Лодзі, Польща).

Багатоповерхівка

            Враховуючи великі кошти, які витрачали на обігрівання від двох котлів по 200 кВт, на пропозицію керівника Товариства мешканців багатоповерхового будинку «Здоровя» мешканці вирішили встановити систему обігрівання на теплових помпах «повітря-вода». для багатоповерхівки. Загальна потужність встановлених теплових помп 160 кВт, які використовують безкоштовну теплову енергію з повітря. 
Роботи почалися весною 2013 року, коли встановили спочатку 3 теплових помпи по 20 кВт «повітря-вода» для приготування гарячої води. Мешканці переконалися в ефективності роботи системи, яка нагрівала воду до 50°C з економним витрачанням коштів. Теплові помпи «повітря-вода» встановили на даху, тому була необхідність переконатися в тихій роботі цього обладнання, що підтвердилося – мешканцям верхніх поверхів не заважає шум від роботи цих помп.
Дане рішення дозволило зменшити плату за користування гарячою водою на 65%. Система працює в місті Nowe Miasto над Pilicą (Мазовецьке воєводство).

Адміністративний будинок

            «Пробою пера» для керівництва промислового підприємства в економії коштів за використані енергоносії стала невелика система для нагрівання гарячої води в душових – змонтована на основі теплової помпи «повітря-вода». Тут були встановлені електричні водонагрівачі, які витрачали в 4 рази більше енергії на нагрівання гарячої води, ніж нова теплова помпа «повітря-вода».
Оцінивши реальність економії електроенергії при використанні теплової помпи «повітря-вода», адміністрація підприємства вирішила опалювальний сезон провести також економно – встановили теплову помпу «повітря-вода» потужністю 40 кВт.
Адміністративний будинок на промисловому підприємстві використовував електричний котел для обігрівання приміщень за допомогою радіаторної системи. Початково цей будинок обігрівався від централізованої заводської котельні, що було невигідно. Труби з підземного вводу теплотраси переорієнтували на роботу з електричним котлом (2 метри утепленої труби «подача і зворотка» проходили по зовнішній стіні.
  
В цьому місці і поставили теплову помпу «повітря-вода» де і приєдналися до існуючої системи обігрівання. Невелика конструкція теплової помпи «повітря-вода» вагою 230 кг поставлена на підвищенні, щоб була можливість стікати конденсату.
Пуск теплової помпи відбувся 2 жовтня 2015 року в сонячний день з температурою 16 градусів. Теплова помпа використовувала повітря з цією температурою, яке поступало на неї за допомогою вентилятора. За 30 хвилин вже було тепло і на останньому радіаторі системи в адміністративному будинку. Зате на теплообміннику теплової помпи зафіксували температуру мінус 1,0°С – це для тих, хто хоче зрозуміти суть роботи теплової помпи «повітря-вода». В систему обігрівання передається тепло, відібране з повітря.


Заміри споживання електричного струму показали, що теплова помпа «повітря-вода» з тепловою віддачею 40 кВт споживає трохи більше 10 кВт*год електроенергії на годину роботи. Коефіцієнт ефективності теплової помпи (СОР) має значення більше ніж 4,0.



Враховуючи, що до цього часу для обігрівання будинку використовувався електричний котел, то щогодинна економія грошей буде не меншою 45 грн. Електричний котел на таку ж теплову віддачу в 40 кВт повинен спожити понад  42 кВт*год електроенергії (ККД не вищий 95%).


Теплова помпа «повітря-вода» тепловою потужністю 40 кВт встановлена в Стрию.

Немає коментарів:

Дописати коментар