понеділок, 13 червня 2022 р.

Теплові помпи - моделі з відкритим кодом- безкоштовно та без будь-яких обмежень


 

NCBR буде співфінансувати найкращі технології  теплових помп

13 червня 2022 року

Національний центр досліджень і розробок, NCBR, готує нові конкурси на розробку технології теплових помп.

У зв’язку з новою перспективою фінансування з Європейських фондів для сучасної економіки, NCBR зараз готує декілька конкурсів, пов’язаних з технологією теплових помп.

Цього року конкурси проводитимуться за формулою докомерційних закупівель - PCP. Цей метод передбачає відхід від типового досі для Польщі фінансування досліджень і розробок, що полягає у наданні грантів для окремих програм.

PCP полягає у створенні комплексної дослідницької діяльності, яка сприяє досягненню головної мети програми, узгодженої з галуззю, шляхом розробки технологічного рішення, якого сьогодні немає на ринку.

Якщо говорити спрощено, то виглядає так, що NCBR ставить перед ринком певний виклик – розвивати технологію – і підрядники конкурують один з одним у досягненні цієї мети, створюючи найкращий продукт. Це новинка на польському ринку. У Національному центрі досліджень і розробок зараз тестують понад десяток проектів у цій формулі, і їхній ефект — незалежно від того, чи це біогаз, чи будівельні рішення — дуже багатообіцяючий. Цей метод дуже ефективно стимулює ринок, робить хорошу вибірку за вимірюваними критеріями: результативність і прозорість процесу.

Технологія для всіх

Перший із конкурсів, над запуском якого працює NCBR, буде полягати в розробці нових або розробці існуючих систем теплових помп. У цьому конкурсі підрядники створюватимуть нові продукти для власних компаній. Встановлять певні параметри: наприклад, розробку повітряно-водяного теплової помпи потужністю 5, 10, 17 кВт або водо-водяної теплової помпи 10 кВт. Тоді підрядники створять дизайн продуктів, і  NCBR профінансує найкращі рішення.

У рамках другого з підготовлених конкурсів будуть розроблені нові системи теплових помп у відкритій моделі з відкритим кодом. У цій моделі підрядники працюватимуть за найкращою технологією, буде обрано компанію-переможець, а потім NCBR візьме на себе її проект і надасть ліцензію на виробництво всім суб’єктам на ринку безкоштовно та без будь-яких обмежень.

Завдяки цьому можна буде підтримувати весь ринок виробників теплових помп, а не окремі компанії. Ця модель конкурсу також забезпечить стандартизацію рішень щодо проектування, монтажу, обслуговування, адже одне рішення стає еталоном, яким зможуть користуватися всі компанії.

Немає коментарів:

Дописати коментар