понеділок, 14 вересня 2015 р.

Аналіз пропозицій теплових помп в Польщі



Аналіз пропозицій теплових помп в Польщі

Види і властивості теплових помп (ТП)

Твердження, що теплова помпа є дуже дорогою,являється міфом

            Сама ТП не обігріває будинку – вона повинна використовувати зовнішнє тепло (джерело відновлювальної енергії – ВДЕ) для передавання його всередину будинку. Важливою характеристикою ТП є показник СОР (англ. - coefficient of performance) – це співвідношення між тепловою потужністю ТП і необхідною  електричною енергією для роботи компресора ТП. В технічних характеристиках цей показник подають згідно з нормами EN 255 для параметрів 0°С температури на вході в ТП (напр., з нижнього джерела) і 35°C на вході в систему обігрівання. Якщо ТП, що працює в межах температур 0-35°С має СОР=5, то при використанні її в іншому режимі (0-55°С) цей показник буде рівним 3,65.

            Існує три види ТП у залежності від джерела тепла:
-          солянка-вода;
-          повітря-вода;
-          вода-вода.


                                                     Теплова помпа "повітря-вода" 16 кВт
Більшість фірм, які пропонують свої продукти на ринку ТП в Польщі, це великі міжнародні концерни з галузі обігрівання (De Dietrich, Danfoss, Junkers, Stiebel-Eltron, Vaillant). Важливу роль відігрівають також закордонні виробники, які спеціалізовано займаються ТП - Hydrotech, Nibe, Ochsner. Досить малий відсоток на ринку мають підприємства з галузі кліматизації, які в основному продають повітряні ТП. Невеликий відсоток мають польські виробники - Ekontech, Hibernatus, Nateo, NTS-źnergy, Vatra, Solis. Головним ринком збуту для польських виробників є місцевий ринок. Невелика кількість експортується – біля 3%.
            Польський ринок в основному насичений продукцією трьох основних закордонних виробників Nibe Group, Bosch Group i Viessmann. В 2012 році вони займали 46,9% ринку (ріст по відношенню до попереднього року був .5,8%). Замовники найбільше купують продукцію відомих марок.
            Кількість дистрибюторів і виробників на ринку ТП в Польщі може збільшуватися. Збудниками цього є ріст добробуту, підвищення екологічної свідомості. Для входження на цей ринок досить низькі барєри. Перевагу у продажах мають закордонні марки.  
            Конкуренційні технології до ТП:
-          сонячні колектори – в системах для нагрівання гарячої води, а для обігрівання вони невигідні;
-          сонячні фотоелектричні панелі – в системах для нагрівання гарячої води при використанні тена, а для обігрівання вони невигідні;
-          котли на біомасі – перевага в низькій вартості палива і низьких коштах експлуатації – це основний конкурент для ТП в сегменті використання для обігрівання ВДЕ.

Аналіз коштів експлуатації.

            Згідно практичних рішень з енергозбереження в польських будинках 1 кВт теплової енергії може обігріти  20 кв.м поверхні будинку, це означає, що для будинку 120 кв.м потрібна невелика потужність нагрівача - 6 кВт. Якщо ТП використовується тільки для нагрівання гарячої води, то її теплова потужність буде в межах 1,5-2 кВт..
            Порівняння цін ТП в Польщі (2013 рік)
Виробник
Модель
Тип ТП
Потужність, кВт
Використання ГВП/ЦО +ГВП
Ємність бойлера
Ціна брутто, злотих
Galmet
EasyAir Basic
2 GT Powietrzna
1,92.
Тільки ГВП
200L
6 698,70

Galmet

Arimax
GT Powietrzna
5,8
ЦО + ГВП

23247,00
NTS-Energy
23 985,00

ETNA
GWK
10
Gruntowa
10,5
ЦО + ГВП
150L

Hewalex

PCWU-3,8HA3

Powietrzna
3,8
Тільки ГВП

3 499,00
Hewalex

PCWU 300 SK
Powietrzna
2,3
Тільки ГВП
300L
7 959,00
Stiebel-
Eltron

WPW 10
Wodna
10,0

ЦО + ГВП

26 134,00

Підготував Василь Прусак  на основі матеріалу 
"RYNEK POMP CIEPŁA W POLSCE I WOJEWÓDZTWIE ŚLĄSKIM"
Park Naukowo-Technologiczny „EURO-CENTRUM”

Немає коментарів:

Дописати коментар