вівторок, 22 вересня 2015 р.

Заміна котла на теплову помпу



Заміна котла на теплову помпу
            В старих європейських будівлях найбільш типовим рішенням при модернізації системи опалення є встановлення теплових помп замість котлів. Першість тут мають Швеція, Швейцарія, Німеччина та Австрія. І немалу роль в цьому відіграють норми, згідно яких через кілька років в ЄС буде заборонено теплотехнічне обладнання, яке не належить до класу енергоефективності А (залишаться теплові помпи, сонячні колектори і конденсаційні котли).
            Головною проблемою при заміні котла на теплову помпу є невідповідність низькотемпературної роботи теплової помпи і високотемпературної роботи старої системи опалення. Стандартні теплові помпи можуть працювати з нагрівними пристроями з низькою температурою води (звичайно це 35°С, але не вище ніж 55-60°С), а старі будинкові системи центрального (котлового) обігрівання розраховувалися на робочі температури 70-90°С). Ще однією проблемою є слаба ізоляція втрат тепла з будинків. Для будівель збудованих понад 30 років тому споживання теплової енергії виносить 200-300 кВт*год/м2-рік, теплову помпу треба б вибрати потужністю 20-30 кВт, що є абсолютно нераціональним. Спочатку треба утеплити будинок і замінити старі вікна, щоб зменшити необхідну потужність теплової до 8-10 кВт.
            Для модернізації будинку найпростішим варіантом є система, в якій використовується тепло повітря. Важко пристосувати систему з грунтовим теплообмінником, адже вся територія вже задіяна, хоча деколи можна знйти місце для скважин або для двох криниць.
            Для теплової помпи «повітря-вода» найвигіднішим був би варіант використання низькотемпературної підлогової системи обігрівання, але встановлення труб в підлогах існуючого будинку практично неможливо. Практичніше є залишити стару систему  розведення тепла (70-90°С) і замінити тільки котел на теплову помпу. Після утеплення старого будинку існуюча система стане забезпечувати теплом вже у вигіднішому режимі, нижчому ніж 65°C.
            Є теплові помпи, які мають два каскади: перший забезпечує нагрівання до температури  50°C (на основі R 404A), а другий – до 65-70°C (на основі R 134A). Іншим варіантом є системи з циклом EVI (Enhanced Vapour Injection). Цикл EVI передбачає впорскування пари в додаткове коло охолоджувача з використанням електромагнітного клапану. Це підіймає температуру вихідної води навіть до 65°C, при зовнішній температрурі повітря -15°C.
            Модернізацію старої системи краще робити без ліквідації котла. Обидва джерела тепла можуть співпрацювати, акумулювати вироблену енергію в баку-акумуляторі. Можливий такий варіант: котел вмикається тільки при температурі -10°C, а це може бути тільки кільканадцять днів на рік. В інші періоди працює теплова помпа.
            Найпростішим способом модернізації подачі тепла в будинок та економії  традиційного палива газу є становлення теплової помпи «повітря-повітря». Нова система забезпечить вищу температуру внутрішнього повітря, що суттєво зменшить роботу котла на догрівання повітря і, відповідно, зменшить потребу в газі. Варто ставити зразу двофункційні системи теплової помпи, щоб влітку виконувати охолодження.
            Для модернізації обігрівання в старих будинках доцільно використовувати теплові помпи «повітря-вода» і «повітря-повітря». Найвигіднішою по ефективності є система теплової помпи з підлоговим обігріванням. Для модернізації обігрівання в старому будинку потрібно найняти досвідчених спеціалістів, адже зміни в системі є набагато складнішими, ніж встановлення нової системи.

Підготував Василь Прусак aomcstei@gmail.com
На основі статі проф. Wiesława Marciniaka http://ekobudowanie.pl

Немає коментарів:

Дописати коментар